Tien tips voor rondom het k(r)ampvuur
bushcraft tips

Eén van de leukste bezigheden bij kamperen is een kampvuur maken. Het is niet alleen gezellig, maar ook heel praktisch! Buitensportexpert Siegurd van Leusen geeft tien handige tips!

1. Lucifers

Iedereen heeft wel eens last gehad van vochtige lucifers tijdens een kampeervakantie. Het getob dat daarmee gepaard gaat, kan makkelijk verholpen worden door thuis je lucifers in kaarsvet te dopen zodat het hele kopje ‘ingepakt’ is. Strijkhoutje nodig? Krab het vet eraf en je hebt een droge en  bruikbare lucifer!

 

 

 

 

 

2. Hout verzamelen

Het aansteken van een k(r)ampvuur is voor veel vrijbuiters een grote nachtmerrie, terwijl het juist één van de leukste kampeerbezigheden kan zijn! Het heeft allemaal met de voorbereiding te maken. Naast tondel (uiterst vlambaar materiaal zoals droog gras) heb je droog hout nodig. Hoe weet je of dat hout ook daadwerkelijk droog is? Daar is een trucje voor: alleen als het hout bij het afbreken gelijk loskomt, is het kurkdroog. Gebruik altijd dood hout dat nog aan levende bomen vastzit of rechtop staat.

 

 

 

3. Vuurplaats voorbereiden

Check het terrein. Dat moet niet al te droog zijn. Verwijder al het blad. Aanbevolen is om een ondergrond te maken van stammetjes (foto 1). Die beschermen voor een groot deel de grond, ook al branden ze waarschijnlijk op. Maak nooit vuur op stenen: deze kunnen barsten of splijten door de hitte.

 

 

 

4. Vuur maken

Om vuur te maken, heb je de volgende drie bekende elementen nodig: brandbaar materiaal, ontstekingstemperatuur en zuurstof. Valt één van deze weg, dan heb je ook geen vuur. Houd deze drie aspecten dus goed in de gaten! Zorg dat je tondel (brandbaar materiaal) droog, dun en pluizig is. Ontsteek het vuur altijd aan de luwkant zodat je vlam (ontstekingstemperatuur) niet dooft. Er moet zuurstof bij het vuur kunnen om het goed te laten branden. Gooi dus niet gelijk heel veel hout op je vuurtje, want dan verstik je het! (foto 2).

 

 

5. Schoenen drogen

Na een lange wandeling zijn je wandelschoenen altijd wat klam of vochtig van binnen. Om blaren te voorkomen, is het belangrijk dat je schoenen lekker droog zijn. Maar pas op: plaats je wandelmaatjes nooit bij een directe warmtebron zoals een kampvuur. Het leer zal daardoor sneller verouderen of zelfs gaan scheuren en dat gaat weer ten koste van de wandelkwaliteit. Stop wat krantenpapier in je stappers of plaats je schoenen op een stokje op gepaste afstand van het vuur.

 

6. Worstje braden

Hoe bak je een worstje bruin, gaar en knapperig op een kampvuur? In al die jaren dat ik bushcraft- en survivalcursussen organiseer, passeerden verschillende technieken de revue. Hieronder een uiterst nuttige en simpele techniek die ik heb geleerd van Dale, een bekende survivalinstructeur uit Engeland (foto 3, 4 en 5).

 

 

7. Zakmes

Je zakmes is het belangrijkste gereedschap tijdens een survivalsituatie, maar ook tijdens het ‘gewone’ kamperen: zorg ervoor dat dit ten alle tijden scherp en schoon is! Met de nodige ervaring kun je met een zakmes zelfs hout splijten voor het kampvuur (foto 6 en 7). Probeer dit alleen met een goed zakmes!

 

 

 

8. Gebakken aardappelen met spek en ui

Een heerlijke snack voor bij het kampvuur! Snijd een aardappel in plakken bijna helemaal door; de plakken moeten nog aan elkaar blijven. Plaats uienringen en gebakken spek tussen de plakken. Wikkel in folie en plaats in de hete kolen (niet direct in het vuur). Na 30 minuten (afhankelijk van de grootte) heb je een heerlijke gepofte aardappel (foto 8 en 9). Vervang de vulling door banaan en chocola voor een lekker en zoet alternatief.

9. Koffie zetten

Iedere kampeerder kent ze wel: koffiezetproblemen! Filters vergeten, koffie te lauw, prut in je koffie… dan maar oploskoffie? Hier een paar tips voor lekkere verse koffie, zonder gedoe. Gebruik koffie van grove maling, het resultaat is dan beter. Plaats een koffiekan gevuld met water op het vuur. Wanneer het water kookt, voeg je de benodigde koffie toe: gewoon los in het water scheppen en goed roeren. Laat het mengsel goed trekken terwijl de kan vlakbij het vuur staat. Voordat je de koffie serveert, steek je een lepel in het water en wacht je nog 5 minuten. Dit is nodig om de ‘oppervlaktespanning’ te verbreken zodat de prut naar de bodem zakt. Rustig inschenken en genieten!

10. Zoals je het getroffen hebt, zo laat je het ook achter!
De vuurplaats moet eruit zien zoals je ‘m aangetroffen hebt. Vermeng as en water tot pap om het geheel volledig af te laten koelen en strooi het mengsel in een cirkel om je heen. Bedek de grond met mos of bladeren (foto 10).