Op wintersport in Nederland
Dagjes uit Christelijke groepsreizen  2 6

Vijf wintersportgebieden in Nederland

Ons kikkerlandje is afgelopen weekend aangekleed met een wit jasje. De ski’s, snowboards en langlaufen worden van de zolder gehaald, want helaas zit het er niet in om op wintersport te gaan dit jaar. Nog eventjes en ook de schaatsen worden uit het vet gehaald. Er staan al lange rijen voor het slijpen van schaatsen. De kinderen (en ook volwassen!) vermaken zich op de slee en een enkele sportieveling pakt gewoon de mountainbike uit de schuur voor een nieuwe uitdaging. De witte Nederlandse landschappen bieden momenteel een uitstekende locatie voor diverse wintersporten. Voor deze verschillende wintersporten hebben wij een aantal geschikte locaties voor jou op een rijtje gezet!

De Posbank

Laat jouw langlaufhart sneller kloppen en reis af naar de Posbank bij Rheden. Langlaufen is een fantastische wintersport en makkelijk te leren. In een halve dag heb je de basisprincipes wel onder de knie. Ideaal als je niet kunt skiën of snowboarden maar wel optimaal van de sneeuw wilt genieten! Vanaf Arnhem ben je in 10 minuten bij het Nationaal park Veluwezoom. Aan de voet van de Posbank bij het Veluwetransferium worden oefen loipes uitgezet bij voldoende sneeuw. Als je de smaak te pakken hebt, duik je lekker de bossen in om te langlaufen. Steek de heide van de Posbank over en klim naar een hoogte van zo’n 60 meter. Hier kan je je wel een dag vermaken op de lange latten!

Skiclub Il Primo

Skiën of snowboarden op hoogte zit er dit jaar hoogstwaarschijnlijk niet in, maar nu er in Nederland zo’n dik pak sneeuw is gevallen zijn de normale ‘nepskibanen’ buiten omgetoverd in een witte baan met echte sneeuw! Een leuk skigebied om dit te ervaren is bij Il Primo. Hier krijgt je echt weer dat outdoor skigevoel terug waarvoor je normaal afreist naar Oostenrijk of Zwitserland. Het is prachtig geleden in de duinen en in het bos. Hier ski je in een heel natuurlijke setting langs de bomen skiet. Ook zijn er een paar schansjes aanwezig voor de freestylers. Ga naar de oudste skiclub van Nederland en ontdek deze idyllische plek midden in een bos- en duinlandschap! Je kan uiteraard ook een natuurlijke sneeuwhelling opzoeken, maar dan moet je wel zelf weer naar boven klauteren na iedere afdaling 😉

Het Rijk van Nijmegen

Iets wat iedereen kan van jong tot oud – en daarnaast ook niet veel materiaal vereist-  is sleeën! De kinderen weten ze altijd te vinden: van die kleine heuveltjes om naar beneden te roetsjen door de verse sneeuw. Heb je geen slee in huis? Zelfs iets als een vuilniszak kan een fantastische slee-ervaring geven. Voor een echt goede heuvel hoef je niet af te reizen naar de zuidelijkste provincie van ons land, maar een zandverstuiving in een nabijgelegen natuurgebied is ook een uitstekende plek voor een middag plezier. Een mooi glooiend landschap vind je in de omgeving van Nijmegen: het Rijk van Nijmegen. In het Goffertpark moet je hard je best moet doen om weerstand te bieden op de slee. Ondertussen geniet je van het fantastische sneeuwlandschap. In de binnenstad van Nijmegen zijn ook genoeg plekjes voor de sneeuwliefhebber. Het Kronenburgpark en het Valkhofpark weet de Nijmegenaar goed te vinden. Voor de echte serieuze afdaling kan je terecht voor een middagje roddelen in de heuvelachtige bossen van Beek, Mook en Groesbeek. Sneeuwplezier genoeg!

Elfdorpentocht Groningen

Hoeveel nachtjes nog slapen voordat het ijs dik genoeg is en we onze schaatsen onderbinden? Er is een hele handige app genaamd IJsmeester. Met deze app kun je het beste natuurijs vinden in je omgeving. Tal van meren, sloten en plassen zijn straks perfect om op de schaatsen, ook uiterwaarden die nu vol met water staan. Je checkt het in de app. Natuurmonumenten heeft ook een aantal mooie schaatsgebieden op een rijtje gezet. De echte Elfstedentocht zit er waarschijnlijk niet in en is misschien ook wel iets te pittig voor de gemiddelde schaatser. Een leuk alternatief op deze tocht is de Elfdorpentocht in Groningen. Dit is een rondje van 25 kilometer startende in Appingedam. Je schaatst over de maren in de omgeving van deze plaats en passeert de volgende 11 dorpen: Delfzijl , Uitwierde, Marsum, Holwierde, Krewerd, Losdorp, Godlinze, Leermens, Oosterwijtwerd, Tjamsweer en Appingedam.

We hopen je weer op nieuwe winterse ideeën te hebben gebracht en zijn benieuwd naar al jouw winterse ervaringen in Nederland! Deel je ze met ons?        

Wil je er een dagje op uit binnenkort? Check onze dagjes uit.