bushcraft: leven en leren van de natuur
Bushcraft

bushcraft: leven en leren van de natuur

Weer zo’n nieuw woord dat momenteel niet weg te denken is van Discovery Channel en uit verschillende reismagazines: Bushcraft! Er bestaat (nog) niet een echte vertaling van het woord Bushcraft in het Nederlands. Een definitie is er wel: ‘Een breed scala aan overlevingstechnieken die nodig zijn om het jezelf zo aangenaam mogelijk te maken in een bepaalde onbekende omgeving, zie ook wildernis.’

Tijd voor een test run. Buitensportexpert Siegurd van Leusen neemt je mee op Bushcraft avontuur in de Schotse Hooglanden.

Mooiste land ter wereld

Het veertien koppen tellende groepje stapt wat onwennig op de boot naar Engeland. Wat moet je je toch voorstellen bij een Bushcraft reis? Waarschijnlijk is het niet vergelijkbaar met het leven op deze veerpont: casino, dansvloer, gezellig terras met uitzicht over de uitgestrekte zee en veel mensen in dagelijkse kledij. Daar sta je dan in je dure outdoor kloffie, dromend van wat er komen gaat.

Uit de boot, in de bus en verder met de trein… De reis naar het Nationaal Park The Cairngorms vordert in rap tempo, maar een beeld van de uiteindelijke omgeving hebben we nog niet. Dan volgt de busrit van Aberdeen naar Braemar, een rit van één uur bovenin de dubbeldekker. Nu beginnen zich de contouren van bergen, diepe dalen en ruige bossen af te tekenen. Het is alsof iemand ons in alle haast met verf en kwast zijn mooiste kunstwerk wil tonen! Dit is Schotland zoals ik het ken. Dit is voor mij het mooiste land ter wereld.

Culicoides Impunctatum

Aangekomen op het kleine busstation van Braemar, volgt er een korte uitleg over het stellen van de rugzak. Dan kunnen we eindelijk op pad – precies  wat we nodig hebben na zo’n hele dag stilzitten.

Al vrij snel laten we de bewoonde wereld achter ons en worden we opgeslokt door een prachtige omgeving van contrasterende kleuren: jonge witte berkenbomen in frisgroene mossige velden omringd door paarsbloeiende heide. In de verte verrijzen de ó zo typische kaalbruine Schotse bergen. De stemming zit er goed in: achter mij hoor ik het continue geluid van gezellige gesprekken. Na een korte tocht vinden we een overnachtingsplek aan de oevers van de rivier Dee. Na een instructie over het maken van knopen, worden de tarps* opgezet en kan iedereen gaan slapen. Die nacht is het prachtig weer, maar zo’n heldere sterrenhemel betekent slechts één ding… kou!

De volgende ochtend worden we begroet door priemende zonnestralen. De dauw maakt het geheel  fabelachtig. Na een snel ontbijt van koffie en thee, gaat de tocht verder richting Derry Lodge, een gesloten berghut aan de voet van de Cairngorms. Het landschap wordt steeds ruiger en kaler. Aangekomen op bestemming komen de tarps weer tevoorschijn en leert de groep diverse Bushcraft technieken: van knopen leggen, vuur maken en koken op vuur, tot oriëntatie in de wildernis en het maken van een eigen lepel uit hout.  Van een lange stop is echter geen sprake. De overdadige aanwezigheid van een van de meest gevreesde carnivoren op deze planeet, de Culicoides Impunctatum, oftewel de midge, drijft ons voort richting Aviemore. Zo trekken we dwars door de Cairngorms, op zoek naar een plek waar minder midges voorkomen.

Vermoeidheid, pijn en honger

Onze tocht voert over de hoogste pieken van Schotland, passeert de bekende bergpas Lairig Ghru en is onmenselijk zwaar. Een tocht van meer dan twintig kilometer, in bergachtig gebied én met een rugzak van zeventien kilo is zeker niet voor iedereen weggelegd, maar dat is juist de bedoeling! Ook dit is een onderdeel van Bushcraft: het bereiken van je grenzen en eroverheen gaan, het leren  omgaan met vermoeidheid, pijn en honger…  Maar met deze groep weet ik dat het goed zal komen!  En jawel: rond tien uur in de avond komen we aan op bestemming, moe maar voldaan.

Op onze laatste locatie is de aanwezigheid van midges dusdanig nihil, dat we vrolijk en opgetogen aan de organisatie en opbouw van ons kamp beginnen. Vuurplaats voorbereiden, tarps opzetten, kookstellage bouwen, broden (bannocks) bakken, lepel afmaken, noem maar op. De sfeer zit er goed in en het weer is fantastisch! Bovendien zijn er dit jaar volop cantharellen aanwezig, heerlijke paddenstoelen met een kenmerkende abrikozengeur. Na een succesvolle visoogst op de nabijgelegen forellenkwekerij is de maaltijd van gestoomde forel met citroen, cantharellen en rijst niet te versmaden!

Stinken naar kampvuur

Bushcraft leert ons dat we de natuur met respect moeten behandelen zodat zij ons op haar beurt kan belonen met lekkernijen, prachtige landschappen, heerlijke geuren en allerlei bronnen om te overleven. Wakker worden in de natuur vind ik een van de mooiste dingen in het leven. Of je nou stinkt naar kampvuur,  of hier en daar jeukende muggenbulten hebt – ik zou deze ervaringen voor geen goud willen missen!  Er kan geen vijfsterren hotel tegenop. Geen enkele strandvakantie geeft zo’n voldoening!

Als christen komt ook de ethische kant van Bushcraft om de hoek kijken. We mogen God zeer dankbaar zijn voor wat we ontvangen hebben. In al onze welvaart komen we niets tekort. Maar als je niet  beschikt over zoiets vanzelfsprekends als een douche met warm water, bord en bestek, eten uit de schappen,  televisie, of een bank om op te zitten, ga je kleine dingen meer waarderen. Bushcraft leert ons te genieten van alle mogelijkheden om ons heen.

By the way, een forel zelf vangen, schoonmaken en koken op een kampvuurtje is duizendmaal lekkerder dan zo’n visje uit de winkel!

Ook benieuwd naar de bushcraft reizen? Ga naar amarantreizen.com/bushcraft