Goedkoop is duurkoop
keesvanWijk

Column Kees van Wijk
Algemeen directeur VVV Nederland

Duurzaamheid is zo’n woord dat beleidsmakers tegenwoordig in de mond bestorven ligt.

Zo’n  woord waar je niet ‘tegen’ kunt zijn, en dat blijk moet geven van verantwoordelijkheidsbesef, stabiliteit en visie. Daar kun je mee voor de dag komen. Mijn moeder zei vroeger altijd al: “Goedkoop is duurkoop.” En dat is de spijker op de kop. Ons economische systeem is gebaseerd op goedkoop. Tegen zo laag mogelijke productiekosten een zo hoog mogelijk rendement realiseren. Dat noemen we economische groei en dat is het evangelie van onze (post)moderne tijd.

 

Maar goedkoop zorgt ook voor duurkoop.

Uitputting van natuurlijke hupbronnen, verpesting van de leefomgeving, stress, burn-out en noem het allemaal maar op. Omdat we goedkoop niet willen loslaten en het ongemak van duurkoop niet op de koop toe nemen, hebben we duurzaam uitgevonden. Want wat is duurzaamheid anders dan een cosmetische schaamlap voor onze fixatie op economische groei en welvaart? Het is als anti-rimpel crème: je wordt er niet jonger of gezonder van maar het geeft een goed gevoel.

Een eco-vakantie naar Costa Rica is net zomin duurzaam als 10 dagen all-inclusive aan de Turkse zuidkust. Van mij mag het allebei, maar heb het niet over duurzaamheid en geniet er gewoon van.

Natuurlijk ben ik niet tegen LED-lampen, zonnepanelen, biodiesel, eco-lodges en FSC hout.

Maar laten we niet doen alsof we daarmee moreel hoogstaander of minder hebzuchtig zijn geworden. En al helemaal niet alsof we de wereld gaan redden door het evangelie van de economische groei eindelijk tot aan de uiteinden van de aarde te brengen. Nee, dan de Schepper en Vader van alle mensen, die is pas echt duurzaam. Hij maakt van de huidige een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Niet door goedkoop die duurkoop is, maar door de diepte-investering van het kruis.