Een halve kilo slakken en andere horror-verhalen
backpack inpakken

Column Gijsbert Schutten

Grote uitdagingen op reis…

Eén van de grootste uitdagingen van op reis zijn, ligt wat mij betreft op het culinaire vlak. Nu kun je dit aspect van vakantie natuurlijk negeren en zakken aardappels en gehaktballen meenemen. Maar diegene die het reizen écht serieus neemt, zal zich overleveren aan wat de lokale keuken te bieden heeft.

Maar wat doe je als je in een Mongoolse yurt zit en geconfronteerd wordt met iets op je bord dat óf heel erg lijkt op het beest waar het vandaan komt, óf verdacht ondefinieerbaar is? Hoe ver ga je mee in zo’n culinair avontuur?

Er zijn landen waar ze alles met poten (behalve stoelen) opeten. Dat kan blijkbaar gewoon, want mensen doen het al eeuwen. In China heb je fastfoodketens die qua uiterlijk lijken op McDonald’s, alleen worden er geen hamburgers, maar allerlei soorten slakken geserveerd. Als een enthousiaste local dan heel gastvrij voor jou een halve kilo slakken heeft besteld, tja…is je geest sterker dan je maag?

Naast allerlei horrorverhalen is er ook die andere kant.

De schnitzels en enorme pullen bier tijdens de Oostenrijkse wintersport. Het lokale dorpswinkeltje in de Italiaanse bergen waar je elke ochtend verse ham kunt laten snijden (droombeeld voor later: een schuur met aan het plafond diverse grote hammen!). De verrassend frisse, maar stevige Zwitserse Birchermüsli die de bergboeren in de zomer eten. De heerlijke macaroni die ze op ruim 4000 meter in de Himalaya nog weten te produceren. Of je zelfgemaakte prakje, geïmproviseerd op de gasbrander, onvermijdelijk vermengd met zand en gras. Na een dag actief zijn in de natuur bestaat er geen betere maaltijd dan deze! Lekker in de buitenlucht en als het even meezit bij een kampvuurtje.

Weer thuis zijn er de foto’s om de herinnering wakker te houden.

Maar de geluiden, geuren en smaken zijn toch het diepst in het geheugen verankerd. Het vergt niet veel moeite om die weer naar boven te halen. Even een recept zoeken, de ingrediënten verzamelen en voor je het weet zit je daar, op dat ene bijzondere plekje, hier ver vandaan…