Is reizen het nieuwe roken?
maldives 666122 640

Er wordt veel gereisd, heel veel gereisd. En dat wordt snel meer, heel veel meer. Toerisme is de snelst groeiende economische sector en intussen wereldwijd goed voor één op de tien banen. En volgens een artikel in de National Geographic in 2017 word je van reizen ook nog een beter mens: flexibeler, empathischer, socialer, creatiever etc.

Maar er is ook een andere kant. Dit jaar becijferden Australische onderzoekers dat bijna 10% van de uitstoot van broeikasgassen – de belangrijkste oorzaak voor de opwarming van de aarde – voor rekening komt van het (internationale) toerisme, en dan met name door het explosief groeiende vliegverkeer. Een groei waar maar geen einde aan lijkt te komen.

Niet alleen het klimaat voelt de last van het reizen. Het Filippijnse bounty-eiland Boracay werd onlangs voor zes maanden gesloten vanwege de onbeheersbare vervuiling en aantasting van het locale ecosysteem als gevolg van het toerisme. De constante bezoekersstromen maken de historische centra van Venetië, Dubrovnik, Florence of Barcelona volgens de bewoners nagenoeg onleefbaar. En ook Amsterdam mengt zich in dit koor. Geen wonder dat de VPRO op 20 mei 2018 een documentaire uitzond onder de titel: “Reizen is het nieuwe roken” (VPRO Tegenlicht).

Is reizen het nieuwe roken? Je kunt natuurlijk lekker groen gaan ecotouren in Costa Rica, maar een fietsvakantie door Frankrijk is toch echt veel duurzamer wat betreft de belasting van het milieu. En voor die o zo populaire korte stedentrip is de trein misschien wel een betere keuze dan met honderden anderen te worden opgehokt in een vliegtuig van één van de bekende prijsvechters die ook nog eens uitblinken in klantonvriendelijkheid. Het is eigenlijk net als met vlees eten. Een onsje minder is beter, en de kiloknaller laten staan.

Tenslotte, word je van reizen – hoe aantrekkelijk en aanlokkelijk ook – een beter mens? Dat is een illusie. De enige die ons tot een ‘beter’ mens maakt, is onze God en Schepper, de Vader van Jezus Christus, onze Verlosser. Daarom sluit ik af met een positief reisadvies vanuit de hemelse gewesten: “Breek uw tent op, ga op reis, naar het land dat Ik u wijs.” (Liedboek 802).

Kees van Wijk – algemeen directeur VVV Nederland

 

Benieuwd naar meer? Vraag nu het magazine aan en ontvang hem eind december!