5x De meest onontdekte steden van Europa
Stedentrips Amarant Reizen

Er zijn van die steden in Europa waar je niet zo vaak van hoort, maar die wel echt de moeite waard zijn. Ooit gehoord van Coimbra, of Varna? Amarant reist graag naar onbekende bestemmingen, en we delen daarom vijf stedentrips die nét een stukje verrassender zijn.

1. Ljubljana
Spreek deze naam vijf keer uit en je tong zit in de knoop. Misschien is dat wel de reden dat deze hoofdstad van Slovenië niet zo vaak genoemd wordt als top-bestemming. Helemaal onterecht, want wat is Ljubljana een sfeervolle stad! Overdag kun je eindeloos rondstruinen langs oude gebouwen, over de markt en langs het water. ’s Avonds beland je zomaar op een pleintje met live muziek en geniet je van de Sloveense relaxedheid. Tip: doe de gratis stadswandeling! Die begint elke dag om 11.00 uur en brengt je op de leukste plekken van deze stad.

2. Krakau
Krakau bruist! In deze hippe studentenstad vind je een bijzondere mix tussen historisch en eigentijds. Dé bestemming bij uitstek voor een interessante stedentrip. De Joodse wijk Kazimierz staat bekend om de fijne koffietentjes en culturele gebouwen, zoals synagogen. Budgetvriendelijk is een tripje naar deze Poolse stad ook; voor omgerekend tien euro geniet je van een heerlijke maaltijd op een terrasje aan het middeleeuwse plein Rynek Glówny.

3. Coimbra

Wie naar Portugal reist, komt vaak niet verder dan Lissabon en Porto. Zonde, want tussen deze twee trekpleisters in ligt de studentenstad Coimbra. Hier ligt één van de oudste universiteiten ter wereld! Reis terug in de tijd als je de studenten hier nog rond ziet lopen met hun zwarte, wapperende capes. Ze kunnen je leuke verhalen vertellen over de vele (gekke!) tradities die in deze stad leven. Wat je hier sowieso moet doen, is naar een Fado-optreden gaan. Zelfs al versta je niets van deze Portugese zangkunst, in de stem van de zanger klinkt melancholie en weemoed.

4. Varna

Wat? Waar? Varna? Ja, dit is ook zo’n stad die niet iedereen kent. Het ligt aan de Zwarte Zee in Bulgarije, omringd door bergen. Deze moderne havenstad kenmerkt zich door de vele eeuwenoude tempels en thermen. En het leuke is: alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand. Een heerlijke stadswandeling gegarandeerd dus. Langs de zee is een stadspark aangelegd: de ideale plek voor een picknick na een dagje struinen.

5. Bilbao

Architectuurliefhebbers opgelet! In Bilbao kijk jij je ogen uit. Deze Spaanse stad, gelegen in Baskenland aan de Golf van Biskaje, heeft metro’s ontworpen door Normen Foster én een modern Guggenheim museum. Zo’n museum vol moderne kunst staat maar op 5 plekken in de hele wereld, dus zeker niet te missen als je in Bilbao bent. Op culinair gebied kom je in deze stad ook niets tekort. In deze Baskische stad wordt namelijk pinxtos geserveerd: een eigen versie van de Spaanse tapas. Mmm!