Marokko

Zuid-Marokko Rondreis

Rondreis

Breng een bezoek aan Marokko, het land van 1001-nacht. De kleurrijke souks, de levendigheid op straat en de woestijnlandschappen, zorgen voor een sprookjesachtig decor van de reis. Hier worden je zintuigen geprikkeld. Voel het wol van de prachtige handgeknoopte kelims, proef van de zoete muntthee die je geserveerd krijgt en ruik de frisse woestijnlucht terwijl je overnacht in een schitterende palmoase. Wie een bezoek brengt aan het Arabische land, zal dat z’n hele leven blijven herinneren.

Photos

BESCHRIJVING

Palmoase

De rondreis focust zich op het zuiden van Marokko. Je start de reis met een cursus Arabisch van een dagdeel, waarbij je ook kennis maakt met verschillende facetten van de cultuur. Trekkend door het afwisselende landschap van het Hoge Atlas-gebergte, de woestijn en palmoases, bezoek je de bruisende koningsstad Marrakech en traditionele berberdorpjes. De Todhra-kloof met zijn 300 meter steil omhoogrijzende wanden maakt grote indruk. Je rijdt door de woestijn en langs het surrealistische landschap van het vulkanische Saghro-gebergte. We maken een dagwandeling met gids door de prachtige omgeving. Een geschikte reis voor elke cultuurliefhebber!

Tapijtstad

De overnachtingsplek is iedere avond een verrassing. Het varieert van een berberburcht in een woestijnstad, tot een herberg diep verscholen in de bergen. De gastvrijheid van de berbercultuur zorgt op elke accommodatie weer voor een warm welkom. We brengen een bezoek aan de indrukwekkende Todhra- en Dades-kloven met in de buurt het mooi gelegen filmdorpje Ait Benhaddou. Ook breng je een bezoek aan de hoofdstad van de saffraanproductie Taliouine en de tapijtstad Taznakhte. Als afsluiter van de reis genieten we van het levendige Marrakech met het beroemde plein Jemaa El Fna. Hier overnachten we in een schitterende riad, een traditioneel Marrokkaans huis met binnentuin.

REISDETAILS

vliegreis – jeeps – accommodatie

Bij de prijs inbegrepen

  • retourvlucht
  • overnachting in eenvoudige accommodaties
  • vervoer in jeeps met chauffeur
  • CO2-compensatie jeeps
  • reisleiding

Niet inbegrepen

  • maaltijden en consumpties
  • optionele excursies en entreegelden
  • CO2-compensatie vlucht €10,- (optioneel)
  • boekingskosten €23,-

DAGPROGRAMMA

Let op: dit dagprogramma is onder voorbehoud van wijzigingen.

Dag 1 – Maandag
Aankomst in Marrakech en transfer naar het hotel in de oude stad.

Dag 2 – Dinsdag
Vandaag staat een basiscursus Arabisch op het programma. Daarnaast zal de leraar je wat over de Marokkaanse cultuur vertellen. Een mooie introductie op deze rondreis!

Dag 3 – woensdag
Vandaag verlaten we Marrakech en stappen we in de jeeps met chauffeur. Via de schitterende Tizi-n-Test pas kom je aan in Taliouine, de hoofdstad van de safraan produktie. Je bezoekt hier een coöperatie van de safranteelt. Je overnacht in een hotel.

Dag 4 – Donderdag
Via de tapijtstad Tazenakht rijd je de palmoase van de Draa vallei binnen. Deze vallei strekt zich als een 100 km lang groen lint uit door de woestijn. Je overnacht in een traditionele berberburcht (Kasbah) in de woestijnstad Nkob.

Dag 5 – Vrijdag
Vandaag rijd door de woestijn en langs het surrealistische landschap van het vulkanische Saghro gebergte. Vervolgens kom je in de schitterende palmoase van de Todhra vallei. Je bezoekt de indrukwekkende Todhra kloof met zijn 300 mtr stijl omhoogrijzende wanden. Ook is een wandeling in de palmoase mogelijk. Overnachting in een hotel in de palmoase.

Dag 6 – Zaterdag
Via een desolaat berglandschap kom je aan in de Dadeskloof. Hoewel evenwijdig lopend aan de Todhra kloof is de vegetatie totaal verschillend. Je overnacht in een lokale herberg in het diep in het dorpje Boutharar, dat diep in de bergen verscholen ligt. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de oase. De kleuren van het groen contrasteren mooi met de rode bergen.

Dag 7 – Zondag
Vandaag is een rustdag. Wie wil kan een wandeling maken onder leiding van een lokale gids. Ook zullen we met elkaar een overdenking houden.

Dag 8 – Maandag
Via de zogenaamde “route van de 1000 kasbahs” (= Berberburchten) rijd je naar het mooi gelegen dorpje Ait Benhaddou. Dit dorp is bekend van diverse filmopnamen. Onderweg heb je uitzicht op de besneeuwde toppen van het Mgoun gebergte (4071 mtr).

Dag 9 – Dinsdag
Via de pas Tizi-n-Tichka, rijd je terug naar de koningsstad Marrakech. Onderweg bezoek je de kasbah van El Glaoui in Telouet en heb je schitterende uitzichten. Je overnacht in een schitterende traditionele Riad in de Medina (oude stad).

Dag 10 – Woensdag
Bezoek aan de koningsstad Marrakech met o.a. het Jemaa El Fna plein, de voormalige koranschool Ben Youssef, de graven van de Saadiers en niet te vergeten de bruisende souks. Wederom overnacht je in een traditionele Riad.

Dag 11 – Donderdag
Tijd om huiswaarts te keren. We vertrekken vanaf het vliegveld van Marrakech.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Valuta
De Marokkaanse munt is de Dirham. Kijk voor de actuele koers op www.wisselkoers.nl. Het is niet aan te raden om in Nederland al geld te wisselen, dit is meestal duurder. Elke grote plaats in Marokko heeft pinautomaten waar je geld kunt opnemen.

Bagage
Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons een informatieboekje met meer informatie over de reis en een uitgebreide bagagelijst. Waar je alvast rekening mee kan houden is dat je beschikt over comfortabele wandelschoenen met een goed profiel.
Marokko is een Islamitisch land. Respecteer de gebruiken, vooral op het gebied van kleding. Voor de dames geldt dat kleding als korte broeken, mouwloze shirts en strakke kleding buiten de toeristische centra niet op prijs worden gesteld.

Verzekeringen
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Een annuleringsverzekering afsluiten is na vijf dagen na boeking niet meer mogelijk. Als je vaker op reis gaat kun je bij ons ook een doorlopende reisverzekering afsluiten.

Inentingen
In veel landen buiten de Europese Unie worden toeristen alleen toegelaten als zij tegen bepaalde tropische ziekten zijn ingeënt en dit ook kunnen aantonen. Voor Marokko zijn er geen inentingen verplicht, maar vaccinaties tegen Hepatitis A en DTP worden aanbevolen. Voor vragen over inentingen kan het beste contact worden opgenomen met de gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) in de regio waar je woont. Informeer hier op tijd naar. Laat je ook bij de huisarts of apotheek informeren welke middelen je het beste mee kunt nemen tegen darm- en maagklachten.

Reisdocumenten
Voor een bezoek aan Marokko is een geldig paspoort nodig dat na vertrek uit Marokko nog 6 maanden geldig is. Het is zinvol om deze zo nodig tijdig aan te vragen. De periode van afhandeling verschilt per gemeente. Een paspoort is tien jaar geldig.
Je krijgt bij aankomst op de luchthaven een gratis bezoekersvisum dat 3 maanden geldig is. Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, raden we je aan navraag te doen bij je ambassade of consulaat.
Als je medicijnen gebruikt adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

Omgeving

Tijdens deze jeepsafari rijden we dwars door het Hoge Atlas gebergte, het vulkanische Saghro gebergte en de woestijn. Onderweg komen we door geïsoleerde dorpjes, waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Landbouw gebeurt nog met de hand en het vervoer met ezels en muildieren. De kans is groot dat we rondtrekkende nomaden ontmoeten die deels nog in troglodieten (holen of grotten) wonen.

Type reis

Een ideale reis om kennis te maken met Marokko en haar gastvrije berberbevolking. Daarnaast genieten we van het steeds wisselende landschap; indrukwekkende kloven en geïsoleerde valleien worden afgewisseld met hoge bergpassen. Uiteraard ontbreekt een bezoek aan de woestijn niet. Op verschillende locaties hebben we de mogelijkheid om een mooie wandeltocht te maken. We eindigen de reis in de bruisende koningsstad Marrakech met haar ontelbare en kleurrijke soeks.

Maaltijden

Tijdens de overnachtingen in Marrakech is het ontbijt inbegrepen in de prijs. Tijdens de jeeptocht zijn het ontbijt en diner inbegrepen in de prijs. Overige consumpties en drankjes zijn niet inbegrepen.

Klimaat

De temperatuurverschillen in Marokko zijn groot. In de steden kan de temperatuur oplopen tot 40°C, terwijl het in de bergen aanmerkelijk koeler is. Natuurlijk, als we wandelen is het ook warm, maar wanneer je goed blijft drinken, dan is het goed te doen. In de bergen en in de woestijn kan het ’s nachts flink afkoelen (soms zelfs tot het vriespunt). Meer informatie over het weer op je vakantiebestemming kun je vinden op www.weeronline.nl.

Meer weten?

Benieuwd hoe de streek eruit ziet? Met Google Maps Streetview kun je alvast de omgeving bekijken. Of kijk eens op één van onderstaande websites:

Reisleiding

Hoi! Leuk dat je belangstelling hebt voor deze reis. Natuurlijk ben je ook benieuwd naar je reisleider. Mijn naam is Jaap Gijsbertsen. In het dagelijks leven onderzoek ik als ecoloog (Bureau Buitenwaard) flora en fauna. Ik adviseer opdrachtgevers over hoe zij (natuur)gebieden kunnen beheren. Op die manier draag ik bij aan een (nog) mooier Nederland.

Reizen en reisgenoten ontmoeten vormen voor mij een belangrijke bron van inspiratie. Samen een land, cultuur en natuur verkennen. Met elkaar van gedachten wisselen over wat we zien. Samen ervaren, verwonderen en duiden. Als vaak vluchtige voorbijgangers de diepte opzoeken. Zo ontstaan kansen voor echte ontmoetingen en blijft van een reis meer over dan allen de herinnering; je wordt erdoor geraakt.

O ja, behalve ecoloog en reisleider, ben ik vader, vogelaar, kitesurfer en kind van God. Ik zie ernaar uit kennis met je te maken!