Frankrijk

Retraite Zuid-Frankrijk

Specials

‘Een dorpje leunt tegen de berghelling, mediterrane huisjes zuchten in de zon. Het is de enige bebouwing in een verstilde vallei. Een beekje slingert door het groene landschap en houdt de eenzame weg gezelschap. Op de berg staat een houten kruis, een oriëntatiepunt voor de wijde omtrek. Wie luistert, hoort een stilte die slechts vergezeld wordt door het fluisteren van de wind.’

P1010281 Vakantiehuis-Zuid-Frankrijk-kapel-1 Vakantiehuis-Zuid-Frankrijk-kapel-7 Bijbellezen Retraite Vakantie Vakantiehuis-Zuid-Frankrijk-olivier-1640 Vakantiehuis-Zuid-Frankrijk-Groepsruimte-3 Vakantiehuis-Zuid-Frankrijk-Oleandre-2182 Vakantiehuis-Zuid-Frankrijk-Groepsruimte-7 Vakantiehuis-Zuid-Frankrijk-Oleandre-2222 Vakantiehuis-Zuid-Frankrijk-olivier-1655 Vakantiehuis-Zuid-Frankrijk-olivier-1674 Vakantiehuis-Zuid-Frankrijk-Oleandre-2205 Retraite vakantie Retraite vakantie (1) Zwembad Retraite Dorpje Zuid Frankrijk Vakantie Retraite Retraite reizen Retraite reis

Beschrijving

Er is deze week niet alleen tijd voor bezinning, maar ook voor ontmoeting met elkaar. Tijdens de barbecue of aan de oever van de beek. De retraite wordt gekenmerkt door ontspanning en is te typeren als een vakantieretraite; een prettige mix tussen overdenking en gewoon lekker genieten. De temperaturen liggen in het voor- en najaar zo tussen de 20-25 graden.

Een retraiteweek

Stichting de Pelgrimstocht biedt in samenwerking met Tamarisk Villages verschillende retraiteweken. Deze duren 8 dagen en u kunt zich hier individueel of samen voor opgeven. Het programma helpt u om ritme te brengen in de week, om stil te staan bij geloof in Christus en bij levensvragen. De reisbegeleiders zijn beschikbaar voor gesprekken, maar dringen dat niet op.
Vanwege het relaxte karakter van deze weken, is het te typeren als een vakantieretraite. Ideaal voor mensen die nog niet goed bekend zijn met een retraiteweek.

Deze retraitereis is niet gelinkt aan een specifieke kerkelijke achtergrond. De reisleiders zijn christelijk en ervaren met interkerkelijk werk en geven invulling aan de reis met respect voor alle kerkelijke achtergronden, waarbij Christus centraal blijft staan.

 

Reisdetails

Inbegrepen:

 • kleine groep van minimaal 6 en maximaal 10 deelnemers
 • een gastvrije ontvangst door open en toegankelijke retraitebegeleiders;
 • een dagelijks morgen-, middag- en avondgebed;
 • een inspirerend avondprogramma;
 • heerlijke maaltijden;
 • veel vrijheid om eigen invulling te geven aan uw week;
 • ondersteuning bij uw zoektocht door de retraitebegeleiders, als u dat wenst;
 • overnachting in 1- of 2-pers. kamer (toeslag 1-pers. kamer € 39,- p.p.);
 • een laken- en linnenpakket

Niet inbegrepen:

 • vliegticket naar Toulouse*
 • transfer van Toulouse naar Cantignergues v.v.**

* De verwachting is dat u inclusief een zelf te boeken vlucht ongeveer 700,- kwijt bent.
** Amarant/Tamarisk verzorgt een transfer van Toulouse naar Cantignergues v.v. voor een toeslag van €64,- p.p.

Transport en verblijf

VERVOER

Een transfer vanaf Toulouse naar Cantignergues v.v. wordt verzorgd. Een ticket kun je zelf verzorgen via KLM of Easyjet.  

VERBLIJF

We verblijven in één of meerdere huizen in het Franse dorpje Cantignergues. De huizen kijken uit op de kleine vallei en het vele groen in de omgeving. Alle slaapkamers zijn voorzien van 1-persoonsbedden.

Praktische informatie

Omgeving

We verblijven in het authentieke dorpje Cantignergues in de Zuid-Franse regio Hérault. De huizen van het dorp zijn gebouwd in de 17e en 18e-eeuw in authentieke Franse stijl. Het dorp Cantignergues bestaat in totaal uit zo’n 15 huizen waarvan er nu 10 in beheer zijn van Amarant Reizen, dit deel wordt Porte d’Espérance genoemd. De streek is vooral geliefd om het heerlijk warme klimaat, de korte afstand tot de Middellandse zee en het afwisselende landschap. Zo zijn er de ruige heuvels, de diep uitgesleten canyons, het uitzicht op de Pyreneeën, maar vind je er ook uitgestrekte groene valleien met wijn- en olijfgaarden.

Feiten en cijfers Frankrijk

 • Oppervlakte: 551.500 km² (16 x Nederland)
 • Aantal inwoners: 62.814.233
 • Bevolkingsgroepen: Fransen (94%), Portugezen (1,4%), Algerijnen (1,3%), Spanjaarden (1%)
 • Bevolkingsdichtheid: 114 inwoners per km²
 • Hoofdstad: Parijs
 • Godsdienst: rooms-katholiek (85%), protestant (2%), joods (1%), moslim (8%), overig (4%)
 • Talen: De officiële taal is Frans (regionale talen en dialecten: Provencaals, Bretons, Elzassisch, Baskisch, Corsicaans, Catalaans, Vlaams)
 • Munteenheid: De munteenheid van Frankrijk is de Euro
 • Tijdsverschil: Er is geen tijdsverschil met Nederland
 • Buurlanden: België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Italië, Andorra , Spanje en Monaco

Digitale verkenning

Benieuwd hoe de streek eruit ziet? Je kunt alvast de omgeving bekijken door je bestemming in te typen op www.google.nl/maps. Ook leuk: in veel gebieden kun je met het gele poppetje een 3D beeld van de omgeving zien. Meer lezen? Klik op onderstaande links om meer informatie te lezen over je vakantiebestemming.

Terugblik retraitemaand

In de maand april was Cantignergues een maand lang zó ingericht, dat alle gasten de gelegenheid hadden om met elkaar retraite te ‘vieren’. Jan & Woutera Vierhout waren als retraitebegeleiders in het dorpje aanwezig. Samen blikken ze terug op een gezegende tijd:

“Voor een retraite blijkt Cantignergues een ideale plek te zijn. Het dorpje en de prachtige natuur eromheen werkt al verstillend! In het voorjaar van 2014 hebben wij twee weken een retraite begeleid. Deze retraite was als een proef bedoeld om te kijken hoe het ons als begeleiders en (uiteraard) de gasten zou bevallen. Het antwoord was al snel duidelijk: volgend jaar weer! We zijn gestart met kleine groepjes; elke dag waren er drie vieringen of gebedsmomenten in de kapel. Zo’n viering bestaat uit stilte, een Bijbeltekst, muziek en gebeden. Een rustpunt in de dag en een moment om geestelijk bij te tanken. Daarnaast genoten we van de heerlijke maaltijden die de beheerders Jan en Christiana ons voorschotelden. Elke dag ondernamen we wel iets, hetzij een wandeling, hetzij een stedentripje naar Carcassonne of Minerve. En we hebben regelmatig bezinnende films gekeken. Door zo een week met elkaar op te trekken ontstaat er als vanzelf een band. Er is veel ruimte voor ontmoeting en goede gesprekken. We merkten bij de gasten dat het hen goed deed om persoonlijke aandacht te krijgen en te worden meegenomen in het ritme van de retraite. Dit gecombineerd met de unieke ligging van Cantignergues maakte de retraite erg geslaagd! Kunnen we u/jou volgend jaar begroeten? Van harte welkom!”

Jan en Woutera Vierhout, retraitebegeleiders

Klimaat

Het gebied heeft een zeer aantrekkelijk klimaat: het aantal zonne-uren verspreid over het hele jaar is 3000 en de zomers zijn heet en droog. Meer informatie over het weer op je vakantiebestemming kun je vinden op www.weeronline.nl.

Praktische informatie

Valuta
In Frankrijk kun je gewoon met de Euro betalen. Geld opnemen kan bij de geldautomaten met behulp van je pinpas.

Bagage
Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons een informatiebrief.

Gezondheidszorg en verzekeringen
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Een annuleringsverzekering afsluiten is na vijf dagen na boeking niet meer mogelijk. Als je vaker op reis gaat kun je bij Amarant Reizen ook een doorlopende reisverzekering afsluiten.
Voor een bezoek aan Frankrijk heb je geen vaccinaties nodig.

Reisdocumenten
Voor Frankrijk heb je een geldig paspoort of nationale identiteitskaart nodig. Het is zinvol om deze zo nodig tijdig aan te vragen. De periode van afhandeling verschilt per gemeente. Een paspoort of identiteitskaart is tien jaar geldig. Voor het aanvragen heb je twee recente pasfoto’s nodig. Er is geen visumplicht. Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, raden we je aan navraag te doen bij je ambassade of consulaat. Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend.
Als je medicijnen gebruikt adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

Reisleiding

Reisbegeleiding wordt verzorgd door stichting de Pelgrimstocht

Meer informatie over stichting de Pelgrimstocht vind u op de website: Stichting De Pelgrimstocht

Reisverslag

                              Retraite Zuid-Frankrijk